Αγαπητοί επισκέπτες της ιστοσελίδας του Στηρίζω.

Στο σημείο αυτό θα φιλοξενούνται άρθρα της επιστημονικής ομάδας του Στηρίζω, με θεματολογία που θα αφορά την οικογένεια, το γονέα και το παιδί.

Κάθε άρθρο θα φιλοξενείται για περίπου δύο εβδομάδες.

Μπορείτε να μας στέλνετε τις ιδέες σας , τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς σας ώστε να προετοιμάζουμε ζητήματα που σας αφορούν και για τα οποία επιθυμείτε πληροφόρηση, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

 

Η Νέα Χρονιά Ξεκινά

Κοσμοπούλου Ζαΐρα Νικολέτα

 

 

 

Οι διακοπές των Χριστουγέννων άρχισαν να απομακρύνονται αφήνοντας όμορφες αναμνήσεις από μουσικές, κάλαντα, δώρα, ανθρώπους στους δρόμους να χαμογελούν, την πόλη ντυμένη με φωτάκια και την πάχνη του κρύου να μας τυλίγει.

 

Η αίσθηση που επικρατεί στα παιδιά τις γιορτινές μέρες είναι ξεκούραση, παιχνίδι, γλυκά, τηλεόραση και άλλα πολλά, που μόνο εκείνα  το γιατί, τα κρύβουν καλά στο παιχνιδιάρικο μυαλουδάκι τους.

 

Όμως για να κατανοήσουμε πραγματικά ένα παιδί, θα ήταν σημαντικό να αφουγκραστούμε τον δικό του μικρόκοσμο καθώς, ας μη ξεχνάμε, τα παιδιά ταυτόχρονα με εμάς,  ζουν σε μία άλλη πραγματικότητα. Έχουν τον δικό τους μικρόκοσμο και ακολουθούν τον δικό τους χρόνο, ενώ οι ενήλικες τις περισσότερες φορές στρεσαρισμένοι, προσπαθούν να προλάβουν τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής. Τον μικρόκοσμο αυτό, είναι ευκαιρία στις γιορτές να προσπαθήσουμε να τον κατανοήσουμε και με αυτόν τον τρόπο να περάσουμε στα παιδιά μας κάποιες αξίες. Τις αξίες αυτές,  μπορούν να τις ακολουθήσουν και την καινούρια χρονιά που μας έρχεται.

 

Μια σημαντική αξία στον μικρόκοσμο των παιδιών είναι ο σεβασμός προς τον εαυτό τους και τις υποχρεώσεις τους. Ο χρόνος των παιδιών κατά τη διάρκεια των εορτών  είναι το παιχνίδι, το γέλιο, το να συναναστραφούν με φίλους  και… να κάνου και κάποιες επαναλήψεις, για τη μοναδική τους υποχρέωση να μάθουν γράμματα … Πάνω απ’ όλα όμως είναι το να φάμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα που θα έχει το παιδί αν ανοίξει τα βιβλία του κατά τη διάρκεια οποιονδήποτε εορτών , χριστουγεννιάτικων, πασχαλινών ή καλοκαιρινών άλλωστε, είναι η ασφάλεια της γνώσης , ενώ το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι κάποιος ποιοτικός χρόνος,  είτε όντας μόνο του είτε αξιοποιώντας τον μαζί σας.

 

 Αν απλά και μόνο κοιτάξει τις σελίδες, που έχει γράψει και έχει διαβάσει, τότε θα χαρεί για όσα ήδη γνωρίζει και θα θυμηθεί όσα δεν έχει κατακτήσει επαρκώς μέχρι τώρα. Αυτό πραγματοποιείται και καλό θα ήταν να πραγματοποιείται  για μικρό χρονικό διάστημα και ανά δύο ή τρεις  μέρες.

 

 Ως ενήλικες,  μπορούμε να τους δώσουμε κίνητρα  μέσα από διάφορα παιχνίδια. Για παράδειγμα μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο να αφιερώνουμε χρόνο να μας εκφράζεται το παιδί για όσα διάβασε σήμερα, τι θυμάται ευκολότερα και τι όχι. Φυσικά, η διαδικασία στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, αλλά αναπτύσσοντας τις αξίες της εμπιστοσύνης, της υπομονής και της επιμονής μαζί με το παιδί, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό, ιδιαίτερα την Νέα Χρονιά, μόλις ξανά βρεθεί το παιδί στην τάξη και νιώσει προετοιμασμένο.

 

Μη ξεχνάμε η επιβράβευση για κάθε παιδί, μικρό ή μεγάλο, είναι καλοδεχούμενη !!!

 

Κλείνοντας, το σημαντικότερο δώρο των ενήλικων προς τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα είναι να επιχειρήσουν να «διαβάζουν» τον τρόπο σκέψης τους (μικρόκοσμο), ενώ το μεγαλύτερο δώρο των παιδιών προς τον εαυτό τους είναι η αυτοαποδοχή πλαισιωμένη με αγάπη και άλλες αξίες, πρωτίστως προς τον εαυτό και έπειτα και προς τους άλλους.