Αγαπητοί επισκέπτες της Ιστοσελίδας του Στηρίζω.

Στο σημείο αυτό απαντάμε σε ερωτήσεις που πιστεύουμε ότι θα επιθυμούσατε ορισμένες διευκρινήσεις και που αφορούν τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Στηρίζω.

θα χαρούμε να λάβουμε επιπλέον ερωτήματά σας προκειμένου να επιλύσουμε όποιες απορίες σας. 

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ γράφει η Ελεάννα Καλούδη

 

 Πρέπει να έχω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα για να ζητήσω συμβουλευτική γονέων;

Φυσικά και όχι! Συμβουλευτική γονέων μπορεί να χρειαστεί απλά ένας γονέας που επιθυμεί να συζητήσει ορισμένα ζητήματα της οικογενειακής του καθημερινότητας. Βασικός σκοπός της συμβουλευτικής γονέων είναι να μπορέσει ο συμβουλευόμενος να εκφράσει ορισμένους προβληματισμούς του, και να πάρει απαντήσεις που μπορεί να βελτιώσουν τον τρόπο που ως πρότινος χειριζόταν τα παιδιά του, τον σύντροφό του, τα άτομα της ευρύτερης οικογένειας, ακόμα και του ίδιου του γονικού του ρόλου.

Γιατί να μην συμβουλευτώ ένα βιβλίο που απευθύνεται σε γονείς;

Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ένα γονέα είτε να καταλάβει καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού του είτε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με εκείνο. Οπότε, φυσικά και μπορεί κανείς να τα συμβουλευτεί.  Εντούτοις, η βασική διαφορά της συμβουλευτικής γονέων είναι ότι καθοδηγεί το γονέα σε ένα τρόπο αντιμετώπισης μοναδικό, μοναδικά προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης οικογένειας, όπως μοναδικά αντιμετωπίζεται και κάθε  φαινομενικά «ίδιο» πρόβλημα από κάθε οικογένεια.

Πόσες φορές θα χρειαστεί να λάβω συμβουλευτική γονέων;

Αυτό εξαρτάται από το αίτημα και τις ανάγκες του γονέα. Συνήθως μία με δύο φορές είναι αρκετές.

Ποια είναι τα συχνότερα θέματα για τα οποία προσέρχονται οι γονείς στη συμβουλευτική γονέων;

Τα συχνότερα θέματα αφορούν αλλαγές στη συμπεριφορά παιδιών και κυρίως εφήβων, όπως διεκδίκηση αυτονομίας και δυσκολία τήρησης ορίων , εκρήξεις θυμού, συναισθήματα λύπης αλλά και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Παράλληλα, προσέρχονται και γονείς που επιθυμούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για αλλαγές στην καθημερινότητα της οικογένειας όπως τον ερχομό ενός νέου παιδιού, την αλλαγή σπιτιού, την αντιμετώπιση μιας νόσου από κάποιο μέλος της οικογένειας, το διαζύγιο κ.α.

Η συμβουλευτική γονέων αφορά μόνο τον ένα γονέα , και τους δύο μαζί ή και άλλα μέλη μιας οικογένειας;

Αφορά είτε το γονέα ως άτομο είτε το ζευγάρι γονέων. Συχνά δε, καταφεύγουν στην υπηρεσία και άτομα του κοντινού οικογενειακού περιβάλλοντος ενός παιδιού, όπως παππούς, γιαγιά, θείος και οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά του, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με συμπεριφορές τους ενισχυτικές της καλής ψυχολογίας και ανάπτυξης του παιδιού.

Ποιος είναι ο ειδικός για να παρέχει συμβουλευτική γονέων;

Ειδικός συμβουλευτικής γονέων είναι ο επιστήμονας που διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις παιδαγωγικής , συμβουλευτικής και ψυχολογίας. Μπορεί να προέρχεται από διάφορους επιστημονικούς χώρους κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά προϋπόθεση είναι να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να παράσχει συστηματικά και υπεύθυνα ενημέρωση και στήριξη στον ενδιαφερόμενο γονέα. Τέλος, ο σύμβουλος γονέων είναι σημαντικό να συγκεντρώνει βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως ευαισθησία, ενσυναίσθηση, αυθεντικότητα και ειλικρινές ενδιαφέρον για το παιδί, το γονέα και την οικογένεια.

Είναι μεγάλο το κόστος της υπηρεσίας;

Το κόστος της υπηρεσίας,  δεδομένης της σημαντικότητάς της, δεν είναι απαγορευτικό για τους ενδιαφερόμενους